marijkebert

Bert en Marijke Rieks zijn betrokken geraakt bij adoptie (1975) en later bij financiële sponsoring via de Vereniging Wereldkinderen (1977).
Na een aantal jaren besloten zij in 1982 om het project te bezoeken, een weeshuis in Ahero, Kenia.
Ze ondervonden al snel dat het sponsoren van kinderen een goede zaak is, maar dat die oplossing maar tijdelijk is.  Na het voltooien van de opleiding hadden de jongeren vaak grote moeite om een baan te vinden.
Zo onstond het idee om werk te creëren door middel van de bouw van vakantiehuizen. Europeanen kunnen dan (tijdelijk) in Kenia verblijven.  Ze zorgen zo voor werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking.

In april 1997 werd Stichting OKE opgericht, met als doel de opleiding van kansarme jongeren te sponsoren en ze daarna te helpen aan een baan door het bieden van werkgelegenheid.

In 2007 heeft Stichting OKE de ANBI status aangevraagd.
Na een gesprek met de belastingdienst werd echter duidelijk dat het creëren van werkgelegenheid niet alleen een goed doel is,  maar ook als zakelijk kan worden gezien. Om die reden heeft er op 1 januari 2008 een splitsing plaatsgevonden:

- PINK Limited, een Keniaans bedrijf; voor het bieden van werkgelegenheid in Kenia door het helpen uitvoeren van projecten en de bouw, de verkoop, de verzorging en de verhuur van vakantiehuizen.

- Stichting OKE, een Nederlandse stichting; voor de goede doelen zoals de sponsoring van schoolkinderen, kleuteropvang, hulp en voorlichting aan zwangere vrouwen, et cetera.

Sinds juni 2008 beschikt Stichting OKE over de ANBI-status.