1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Schilderij van Olwery
  • Schilderij van Edward Orato
  • Kenia
  • Masai Kenia
Previous
Next

Stichting OKE

Stichting OKE is een organisatie die geheel bestaat uit vrijwilligers en werkzaam is in het westen van Kenia, op het platteland, vlak bij het dorp Sondu.

Dit is een van de arme gebieden in het zuidwesten van Kenia waar bijna geen toerisme is, met als grens aan de westzijde het Victoriameer en aan de zuidzijde Tanzania. Men is aangewezen op landbouw, maar door overstromingen vanwege hevige regenval mislukken de oogsten soms en worden de hutten zwaar beschadigd. 

Het doel is om een meer eerlijke verdeling van welvaart tot stand te brengen zodat de mensen daar een beter leven en een betere toekomst krijgen.
Dit wordt voornamelijk gedaan door het sponseren van kansarme kinderen. Ze kunnen dan de middelbare school volgen en daardoor een betere kans maken op een goede baan.
Verder wordt er o.a. een kleuterschool gesteund en worden er in samenwerking met de plaatselijke artsen projecten op het gebied van gezondheidszorg gerealiseerd.

Stichting OKE verkoopt producten in Nederland, die voor een eerlijke prijs zijn gekocht in Kenia. Op deze manier probeert Stichting OKE de lokale economie te bevorderen.
De netto opbrengst komt geheel ten goede aan de sponsoring van de studenten.

Samenwerking

MES comité

Stichting OKE werkt nauw samen met het MES comité, onze partner-organisatie in Kenia.
Het MES comité bestaat uit 7 Kenianen uit Sondu en omgeving, die goed op de hoogte zijn van de omstandigheden van de kinderen en hun families.
Zij onderhouden nauw contact met scholen. Het Mes comité selecteerd in overleg met Stichting OKE kandidaten die in aanmerking komen voor sponsoring.
Ze controleren de leerprestaties van de sponsorkinderen en houden hun gezondheid in de gaten. Ook zorgen zij voor de aanschaf van uniformen, boeken, schoenen en andere zaken die nodig zijn om op de middelbare school te worden toegelaten.
Er wordt regelmatig vergaderd. De boekhouding wordt gecontroleerd door een onafhankelijke accountant.


PINK Ltd.

Stichting OKE werkt ook nauw samen met het Keniaanse bedrijf Pink Ltd. dat in Sondu is gevestigd.
De kleuterklas mag gratis spelen op het terrein van Pink Ltd., de cursussen die door Stichting OKE worden georganiseerd maken gebruik van de faciliteiten van Pink Ltd. tegen een gereduceerd tarief. Bijeenkomsten voor sponsor kinderen zijn gratis.
Als er noodopvang nodig is doet Stichting OKE een beroep op Pink Ltd.